Fri frakt fra kr. 750,- i hele landet (eks Svalbard)

Hanskeguide: Velg riktige engangshansker for ditt bruk

Engangshansker er et uunnværlig verktøy i mange bransjer og situasjoner, fra helsetjenester og matproduksjon til rengjøring og industri. De beskytter hendene mot kontaminering, kjemikalier og potensielle helsefarer, samtidig som de forhindrer overføring av bakterier og smittestoffer. Ved å velge riktige engangshansker sikrer du effektiv beskyttelse og optimal ytelse for ditt spesifikke bruksområde.

Lateks vs Nitril vs Vinyl

Engangshansker er tilgjengelige i forskjellige materialer, hver med sine unike egenskaper og fordeler:

Lateks

Latekshansker er laget av naturgummi og er kjent for sin komfort og fleksibilitet. De gir god gripeevne og fingerferdighet, noe som gjør dem velegnet for oppgaver som krever presisjon. Latekshansker er imidlertid ikke egnet for alle, da noen mennesker kan utvikle lateksallergi. De har også begrenset motstand mot enkelte kjemikalier.

Nitril

Nitrilhansker er fremstilt av syntetisk gummi og tilbyr en rekke fordeler sammenlignet med andre materialer. De er allergivennlige og egner seg for personer med lateksallergi. Nitrilhansker har god motstand mot punktering og slitasje, noe som gjør dem slitesterke og holdbare. De gir også utmerket beskyttelse mot en rekke kjemikalier. Selv om nitrilhansker kan være litt mindre fleksible enn latekshansker, gir de fortsatt god fingerferdighet og komfort.

Vinyl

Vinylhansker er laget av polyvinylklorid (PVC) og er et rimelig alternativ til lateks- og nitrilhansker. De er allergivennlige og egner seg for enkel beskyttelse mot kontaminering. Vinylhansker er imidlertid mindre holdbare og har dårligere gripeevne sammenlignet med lateks og nitril. De er heller ikke egnet for beskyttelse mot alle typer kjemikalier.

Andre materialer

I tillegg til lateks, nitril og vinyl, finnes det også engangshansker laget av andre materialer, som polyetylen og neopren. Disse kan ha spesifikke egenskaper som gjør dem egnet for visse bruksområder, men er mindre vanlige enn de tre hovedtypene.

Valg av riktig hansketype

Når du skal velge engangshansker, er det viktig å vurdere flere faktorer for å sikre at du får optimal beskyttelse og ytelse:

 1. Vurder bruksområdet og nødvendig beskyttelsesnivå. Ulike oppgaver krever forskjellige nivåer av beskyttelse mot kjemikalier, punktering eller kontaminering.
 2. Ta hensyn til allergier og hudreaksjoner. Hvis du eller andre brukere har lateksallergi, bør du velge allergivennlige alternativer som nitril eller vinyl.
 3. Sjekk motstandsdyktighet mot relevante kjemikalier. Hvis du jobber med spesifikke kjemikalier, sørg for at hanskene du velger gir tilstrekkelig beskyttelse.
 4. Vurder behovet for fleksibilitet og gripeevne. Oppgaver som krever presisjon og fingerferdighet, kan kreve hansker med god fleksibilitet og grep, som lateks eller nitril.
 5. Sammenlign kostnader og verdi for pengene. Vurder hanskenes holdbarhet, beskyttelsesnivå og komfort opp mot prisen for å finne det beste alternativet for ditt budsjett.

Riktig bruk og håndtering av engangshansker

For å sikre effektiv beskyttelse og unngå kontaminering, er det viktig å bruke og håndtere engangshansker på riktig måte:

 1. Ta på hansker på en hygienisk måte ved å kun berøre hanskenes mansjett. Unngå å berøre utsiden av hansken med bar hud.
 2. Skift hansker ofte, spesielt hvis de blir tilsølt, punktert eller etter længre tids bruk. Dette forhindrer spredning av kontaminering.
 3. Ta av brukte hansker ved å gripe mansjetten og trekke hansken av vrangen. Unngå hudkontakt med hanskens ytre overflate.
 4. Kast brukte hansker i henhold til gjeldende retningslinjer for avfallshåndtering. Ikke gjenbruk engangshansker.

Hvorfor velge nitrilhansker

Nitrilhansker er et utmerket valg for de fleste bruksområder, og tilbyr en rekke fordeler sammenlignet med andre materialer:

 1. Allergivennlighet: Nitrilhansker er fri for lateksprotein og er et trygt alternativ for personer med lateksallergi.
 2. Slitestyrke: Nitril er slitesterkt og motstandsdyktig mot punktering, noe som gjør hanskene holdbare og egnet for krevende oppgaver.
 3. Kjemisk resistens: Nitrilhansker tilbyr god beskyttelse mot en rekke kjemikalier, inkludert syrer, baser og mange løsemidler.
 4. Komfort og fleksibilitet: Selv om nitrilhansker kan være litt mindre fleksible enn latekshansker, gir de fortsatt god fingerferdighet og komfort for brukeren.
 5. Allsidighet: Nitrilhansker er velegnet for en rekke bransjer og situasjoner, som helsevesen, matindustri, renhold, verkstedsarbeid og håndtering av kjemikalier.

Konklusjon

Valg av riktige engangshansker er avgjørende for å sikre effektiv beskyttelse, komfort og optimal ytelse. Ved å vurdere faktorer som bruksområde, allergier, kjemisk resistens, fleksibilitet og kostnader, kan du finne de beste hanskene for dine spesifikke behov.

Nitrilhansker er et utmerket valg for mange bruksområder, med sin allergivennlighet, slitestyrke, kjemiske resistens og allsidighet. De gir pålitelig beskyttelse og komfort for brukeren.

Uansett hvilken type engangshansker du velger, er det viktig å bruke og håndtere dem på riktig måte for å opprettholde effektiv beskyttelse og forhindre kontaminering. Med riktig valg og bruk av engangshansker kan du ivareta din egen og andres sikkerhet og hygiene.